Jag lyfter hatten...

för Nyårsafton 2010!


Foto: StaffStudio

Det är rätt häftigt faktiskt. Varje år förundras jag över att ett år går så fort.
Varje år brukar jag börja förmiddagen med att ligga och fundera över året som gått. Saker man upplevt och gjort eller saker som måste flyttas över till det nya året för att man glömt eller inte hunnit göra en del saker på det gamla. Hängde du med? 
Och varje år så fyller jag år på just Nyårsafton! 

Så Hipp Hipp Hurra på MIN födelsedag!!! Och grattis till alla er andra som också fyller år idag , stora som små! Det är en rätt cool dag att fylla år på:)

Jag önskar er alla som läser min blogg och alla vänner och familj som finns vid min sida ett riktigt gott slut på detta året och en ÄNNU BÄTTRE BÖRJAN PÅ NÄSTA ÅR!!!

Gott Nytt År!!!
 
Skåååååååååååååål!!!


Bravader i nya Ishallen

Torsdagens eftermiddag spenderades i Nya Ishallen. Det var ett evigt packande innan vi kom iväg och när väl var på plats var det fem par skridskor som skulle på och hjälmar och vantar och skydd som skulle av och och och - när jag äntligen var klar med allt så sa Kristina att en vaktmästare stängt igen dörrarna till våra saker och fika. Jag åkte runt banan på darriga och ovana skridskoben för att leta rätt på vaktmästaren men han var puts väck. Och med vetskap om att barnen inom kort skulle bli fikasugna så fick jag ge mig på lite akrobatiska övningar...

Det var faktiskt inte det lättaste, riktigt svårt faktiskt att ta sig över med skridskor.



Yes, jag kom över, jag kommer strax tillbaka med alla kassarna. Tjingeling!
  

Jag langade över alla kassarna till Kristina som även tagit dessa upp-till-bevis-kort. Behöver jag nämna att hon skrattade?! Anyway - det var extra svårt att ta sig tillbaka över planket för det fanns inget fotfäste för fötterna, men skam den som ger sig.


Sen skulle vi ta oss över från ena sidan av isbanan till den andra med alla kassarna och det gick så fint så. Barnen fick sitt fika och jag och Kristina vårt kaffe.
  

Riktigt kul att stöta på Camilla i ishallen också:) som inte var beredd på att "Klick" bli fotad...haha..
Men det är ju så när man bloggar. Kameran är med hela tiden.


Efter att sockerbohovet stillats passade vi på att åka ett par rundor till på den fina isen. Det var lagom med folk, humöret var på topp och Emilia, Matilda, Elin, Ida och Ebba fick nog mersmak.
Kika in på Växjö Kommuns hemsida för att se öppettiderna och passa på att åka skridskor. Det är en riktigt härlig  aktivitetsutflykt:)
Tack härliga Kristina för att du står ut med mina bravader. Du såg själv idag. Sådant händer mig ideligen och numera kan jag inte mer än skratta åt det.
  


Skrämd av oinbjuden gäst

Det är dan före dan och ingen känner för att göra något. Vi har fortfarande pyjamasen på. För en stund sedan då det var dags för förmiddagsfikat så skrämde mina barn mig till hicka. När jag kom in i köket så skrek båda flickorna: Vem är han och vad gör han vid vårt bord?!
Innan jag hann registrera att det var ett bus mina barn gjort så hann mina ben bli som géle och blicken for över köket för att hitta första bästa kavel eller kniv. Sedan brast de ut i skratt och skrek: Lurad!
Jag åt fyra mjuka pepparkaksbitar och tre ballerinakex för att sansa mig. Och med facit i hand så borde jag ha förstått att sådana varelser inte finns på riktigt. De finns i filmer som "IT" eller "Det", som det heter på svenska, och tack vare den filmen klarar jag inte av clowner längre...

Sound of music

Ikväll har min väninna Therese, min dotter Emilia och jag varit och sett Sound of Music. Musikalen var så bra! Vilka prestationer och vad fint de byggt upp historien. En utav mina favoritlåtar ur filmen har länge varit Do re mi och den berörde mig till tårar då de sjöng den på scen, trots att den sjöngs på svenska. Emilia tyckte den var superbra och pricken över i-et var att hon fick en idolbild med en av huvudrollsinnehavarna - Yazmina Simic, som inte bara varit med i självaste Idol förra året utan även är dotter till en av mina barndomsvänninor:)
Wivi - din dotter är inte bara begåvad hon är otroligt vacker också! 



     

När vi kom hem var klockan 21.45 och Matilda hade ännu inte somnat. Hon hade väntat på oss och när jag kramat och pussat henne och sagt att bara hon och jag ska gå på bio snart och att hon får välja vilken film hon vill se så nickade hon och sa: Så det blir rättvist mamma. 
Så söööt! Ja, det är viktigt det där med rättvisa när man är liten. Faktiskt även när man blir vuxen också.

Nattit alla:)


Vi byggde och vi bakade

Att vara ledig är alltid skönt men att ha två busungar hemma kan vara mindre skönt. Visst fixar de att leka en stund med varandra men ibland behöver de aktiveras och idag stod det "Bygga snögrotta" på programmet.

Och det gick - någorlunda - trots att snön var obyggbar. Men allt går att lösa eller hur:)

Här är Emilia och Matilda i snörummet som vi kallade det, för det var ungefär så mycket vi orkade bygga idag.


Och här är en flåsande, trött Alina. Jag fick först skotta upp snö för att bygga upp väggarna (självklart med hjälp av både Emilia och Matilda), sedan hämtade jag vatten och öste över väggarna för att fixera dem och slutligen finsprut med liten flaska på kaniga ställen. Jag är inte direkt vältränad, långt ifrån, men det är något jag måste ta tag i på det nya året. 


Så klart skulle det fikas i snörummet också.


Sen var det dax för lunch, och bara det - att planera lunch - är alltid ett dilemma. Idag blev det fisk och därefter såg jag en film (kommer att skriva om den framöver) och sedan bakade vi en mjuk pepparkaka.


Och så klart så skulle det fikas i kojan under trappan...hahahah...


Och jag då? Jag är helst slut. Klockan är inte ens fyra och jag skulle lätt kunna gå och sova en stund nu. Det är något jag inte gjort på länge, tagit en eftermiddags tupplur. Och det ska jag inte göra idag heller. Jag måste nämligen svira om från att se ut som jag gör på kortet nedan till en lite frächare variant av mig.
Ikväll blir det "Sound of music" på Konserthuset men härliga Therese och min Emilia.


-17 grader / varmt bad

Jag åkte iväg en runda till affären för att handla margarin. Bordsmargarin. Och det var ruggigt kallt ute, så där långt in i märgen kallt. Och vad brukar jag göra då? Lägga mig i ett varmt, supervarmt bad och det gjorde jag.
Men först måste jag bara höra vad DU brukar säga till det du brukar ha på smörgåsen. Är det margarin eller smör?
Det är en stående diskussion hos oss. Enligt mig är det margarin.
Det var en parantes.
Jag passade på att lägga en skön - ganska illaluktande - Algmask i ansiktet och sjönk sedan ner i det varma, citrudoftande överhettade badvattnet med senaste numret av CHIC. Och då kom paparazzin in och klickade av hur många bilder som helst på mig.

Och hur jag än bad och bönade så klickades det av mer och mer...


     


Och här är hon - självaste minipaparazzin:

Så när jag äntligen fick lite ro då var det dags att stiga upp. Jag kan inte ligga hur länge som helst för då blir jag helt konstig i huvudet av värmen och kroppen blir helt lealös.
Det blev dags för nattning med allt vad det brukar innebära och ikväll hade Matilda bestämt sig för att sova över i Emilias rum. Det var riktigt mysigt att ligga där på madrassen, alla tre, och läsa sagor.


En helt vanlig kväll med andra ord;)


Fynd i Alvesta

Igår begav jag mig ner till stan med Emilias armbandsklocka som hon fått i julklapp. Det behövdes göras ett extra hål. Naivt nog så trodde jag inte det skulle vara så mycket folk på stan redan vid 10.00 - men tji fick jag.
Det var smockat med folk överallt och inne på Ur och Penn var det inte bara trångt utan även varmt.
Jag stod och väntade i 25 minuter innan mitt nummer ropades upp och därefter, när jag ändå var på stan passade jag på att leta stövlar till mig själv.
Tji fick jag igen, jag har inga unika fötter. Storlek 38 har de flesta så även om jag hittade stövlar jag gillade så var det fel storlekar.
Men jag hittade den här fina koftan på Flash


Jag vet - ingen mästerfotograf direkt men här är jag i dagens outfit som jag hade på jobbet. Det breda skärpet i midjan är dock borta för jag har precis ätit...

Men nu till dagens rubrik - FYND I ALVESTA
Ja faktiskt. Jag åkte till grannstaden Alvesta för att titta in på Maries Önskedröm och Senadas Skor.
Och på båda ställena fyndade jag. Kuddar, en bricka och röda julkulor på Önskedröm och !!! stöööööövlar på Senadas Skor! Och jag är så nöjd. De är i skinn av märket Peperoni (ett favoritmärke faktiskt).
Kolla kolla:)


JUST LOVE! Nu ska jag banne mig se till att sköta mina stövlar också. Ikväll ska jag putsa upp dom och sedan impregnera dom. Okej okej...kanske inte just ikväll men, nån kväll i alla fall.


Film-maraton

Jag har kommit in i en riktig filmperiod just nu. Det var längesedan jag såg så många filmer under en så kort period. När jag var singel så kunde jag ibland isolera mig en hel helg med massor av filmer och bara bege mig ut för att köpa chips eller hyra fler filmer. Något jag faktiskt saknat. Men nu när barnen kan aktivera sig en stund själva så har jag passat på att kika på de filmer jag skrivit upp på "Filmer att se" listan och här kommer fem av de elva jag sett. Alla dessa fem är bra på olika sätt och kan rekommenderas.
(Vill ni läsa om filmerna så kan ni gå in på imdb.com)

New In Town är en skön film. Dock lite seg emellanåt. Men det är en feel-good film. 3 av 5 Alinor ger jag filmen.


Änglavakt har en touch av övernaturligt men låt er inte skrämmas av det. Den var riktigt bra, precis som skådespelarna. (se till att ha snytpapper i beredskap) Den får fem av fem Alinor.


The Time Travelers Wife är en film som ibörjan får en att tappa tråden vid ett par tillfällen men den är så pass bra att man ändå vill fortsätta se den. Klarar man inte av "orealistiska" filmer så ska man inte se den men jag gillar sånt så jag ger den fyra av fem Alinor.


Coco avent Chanel var en riktigt bra - fransk - kostym film och handlar om just Coco Chanel, om tiden innan hon blev berömd. Just love! Fem av fem Alinor så klart.


Don't move är en italiensk film och den var gripande, vacker och gav en rejäl tankeställare om kärlek och förhållande. Den får också fem av fem Alinor




Transformers is it!

Efter att tomten gått och kaoset med alla upprivna paket och omslagspapper stillat sig och eliminerats från rummet satte vi oss till ro för att äta efterrätt och dricka kaffe. Benjamin hade fått transformers som min bror hjälpte honom att bygga ihop. Daniel, som var legobyggare nr 1 när han var liten, fick bus i blick och ni ser ju själva....



Jag blev attackerad - och det utlöste så klart ett Alina-non-stop-skratt. Jag fick lämna rummet för att sluta skratta.


Tomten i år var hur bra som helst och han lyfte inte på något skägg för att dricka whiskyn...hahahha... Denna tomte fick med sig något som tack istället;)


Och här är alla förväntansfulla barn som säkert frågat 20 ggr "När kommer tomten?"



Och så var julafton över, och nu juldagen och skall idag firas med den andra delen av familjen;)
Behöver jag nämna att jag känner mig som en michellin - jag äter sååååå mycket. Men det går liksom inte att sluta för allt är så gott och ser så smaskigt ut och just nu så längtar jag till fatet med hemlagat godis som svärmor gjort. Mums!

Till alla ensama julsjälar


Jag vet att det finns många ensama själar och idag kanske det känns extra ensamt då de flesta familjer samlas och firar jul tillsammans. Jag önskar jag hade kunnat göra något för er som känner er ensamma, som inte har någon att fira med.
Det jag däremot kan göra för er är att önska er en fin dag.
Just nu är det promenadväder så passa på att gå ut och insupa den fina vinterluften för imorgon vankas det tydligen oväder.
Något annat man kan fylla sin tid med är att lösa korsord.
Eller se något av alla programmen för tvkanalerna är fyllda med massor av sevärda program.
Eller så kan man lägga patians (stavas det så).
Eller så kan man trösta sig med att det finns många som faktiskt inte firar jul idag. Det är helt enkelt en helt vanlig fredag.för många i vårt kalla vinterSverige. 

Så ni är inte ensama - inte i mina tankar i alla fall - jag önskar er en riktigt fin dag!

Kramar
@lin@ 
 


Tomteyra



I den vitaste, kallaste och mörkaste natt
hörs ljudet av nissarnas glada skratt

På Nordpolen arbetas det hårt och fort
för tiden är knapp, mycket måste bli gjort

Många barn har under året till tomten skrivit
så önskelistan har milavis lång blivit

Det är brtåttom nu, bara en dag kvar
när det finns mycket att göra är tiden snar

Tomtemor kokar gröten och ger nissarna sitt stöd
och fyller på i brasan så att de får värme av dess glöd

Släden målas om och renarna skall ha mat
här finns ingen tid över för den som är lat

Snart nalkas årets frid, det är snart jul
dagen då alla får klappar som är kul

I natt spänns renarna för den magiska släden
och lyfter sedan upp, med hjälp av vinden, över träden

Tyst som musen tomten sedan smyger in
för att lägga önskeklappen under julgranen så fin

Han skänker den stämning som julen hör till
och önskar för en sekund att tiden stod still

Skriven av mig och publicerad i SMP den 8 dec 1998

GOD JUL ALLA UNDERBARA MÄNNISKOR DÄR UTE!!! @lin@

Morden i Sandhamn



Äntligen en ny deckare!

Denna gången blir det Viceca Stens "Morden i Sandhamn" och huvudrollen ses Alexandra Rapaport.
Serien utspelas Stockholms ytterskärgård (ska bli spännande att se för jag har aldrig varit där)

"När sommargästen Nora Linde tar ett morgonbad gör hon en makaber upptäckt. Liket av en man flyter upp till ytan. Till en början tror alla att det är en drunkningsolycka men när en kvinna hittas mördad en kort tid därefter växer misstankar om att det rör sig om mord i båda fallen. Kriminalinspektör Thomas Andreasson får i uppdrag att lösa fallet. När han börjar undersöka morden visar det sig att sanningen är mer komplicerad och går längre tillbaka i tiden än vad någon kan tro. Thomas får hjälp av Nora och deras relation växer sig allt starkare." (Aftonbladet)

Serien är i tre delar och de sänds tre kvällar i följd. Tycker jag är super för jag gillar inte att vänta.

En kväll sa min dotter:
- Mamma, du tittar på allt som börjar med morden. Hahhaha...så söööt, men ja, det gör jag ju:
Morden i Midsommer
Mordkomissionen
Mord och inga visor med mera och med mera

Och nu då Morden i Sandhamn


Änglagård 3

Änglagård (1992)

Änglagård – andra sommaren (1994)

Änglagård – trejde gången gilt (2010)



I torsdagskväll hade Colin Nutleys tredje Änglagårdfilm premiär i Ulricehamn där filmen, liksom ettan och tvåan har spelats in.
De första Änglagårdsfilmerna har legat mig varmt om hjärtat och nu ser jag fram emot den trejde, inte minst för att en av mina favoritskådespelerskor är med - Helena Bergström - utan nu även Helenas och Colins 15åriga dotter Molly med:) Och det ska bli intressant att se om hon har fått sina föräldrars gener. Konstigt vore väl annars eftersom hon är med i filmen och har en central roll i den.

På JULDAGEN har filmen premiär på många av landets biografer och jag kommer att sitta som fastklistrad vid datorn för att få tag på ett par biljetter.
Så om jag inte haft julkänsla innan så har jag defenitivt fått det nu. Håll med om att Änglagård är juligt:)


Min sjuka humor...

 Panna

 Rumpa

 Bröst

= Pann-biff med lök

Hahhahah...åh, förlåt min dåliga humor...eller - nej förrästen - det är sån jag är. Jag har ganska låg humor emellanåt och något som också erbjuder låg humor är julkalendern som ett par killar gjort och som är sjukt kul. Nåväl...vissa dagar i alla fall.
I helgen var Peter min barndomskompis hos mig och vi kollade in roligheter på nätet.
Kolla in hemsidan: oioioi.se



Som sagt...hahahhaha....


Östra Lugnets gympasal med tre väggar

För cirka två år sedan startade jag en debatt om gymnastiksalen på Östralugnet. Vi fick dit sydostnyheterna som gjorde ett repportage om den öppna gympasalen med endast tre väggar.
Skolan har Utomhuspedagogik och det säger jag ingenting om, men att bygga en sådan fin skola med en gymnastiksal som man måste stänga der under ett par månader varje år är inte klokt!


Gymnastik för mig har alltid varit något jag tyckt varit roligt. Att få prova på olika sporter, att få hoppa plint och prova att svinga mig i ringar och rep. Jag ser inte tjusningen i att springa runt i klumpiga overaller och för det mesta bara leka "Under hökens vingar kom".
"Man ska ha kläder efter väder", säger lärarna på skolan. Ja, det är ju självklart, men hur skyddar man ett barn i minus tolv grader? ("Men vi har ju varma omklädningsrum i alla fall" - det är ju också en sak att säga!)
Om man nu vill ha utomhuspedagogik, varför inte då bara öppna en dörr och låta barnen vara ute och gymnastisera som barn gjort i alla tider?
Och - varför ska inte allmänheten kunna få hyra salen, då det råder brist på just salar? Kommunen har gjort en stor förlust och först nu anser jag att de insett deras misstag.
Rektorns ord: Blåser det österifrån så blåser det in snö och löv. Vi funderar på att sätta dit ett plexiglas.
Jag blir så arg rent ut sagt!
Betalar kommunen oss föräldrar för VAB dagar??? Bra fråga!
Igår hade sydostnyheterna ett inslag om gymnastiksalen. Ni kan se det på nätet om ni söker på Östra Lugnets gymnastiksal.
Ju mer jag tänker på det desto mer upprörd blir jag.

Jag och badankorna

Att frysa är det värsta jag vet. Så det bästa jag vet i ett sådant frysläge är att ta ett varmt bad.
Problemet är att jag numera aldrig får vara själv i badet. Som idag till exempel, så tappade jag upp ett bad runt halv fem tiden. Mina flickor lekte så bra just då så jag tänkte "bäst att passa på". Jag hade väl legat i det ljuva varma badet i cirka fem minuter innan dom dundrade in i badrummet och började hiva i deras ankor och dockor och så tog Emilia kort på mig med orden:
Så du kan lägga ut det på din blogg mamma.
Jamen eller hur!


Ok, här är bilden i alla fall. Får väl bju på det.
Därefter klädde jag på mig rejält och drog även på mig mina Goooosy Dun! Dom har inte lämnat mina fötter många minuter under de senaste dagarna. Problemet med dom är att jag ine kan smyga runt i huset. Det blir ett hasande fluff pluff ljud då jag tar mig fram i dom. Men de är varma och goa.
Nu ska jag förflytta mig från sängen till soffan och därefter till sängen igen. Kanske soffan en runda till. Risk att man får liggsår om man inte ändrar underlag ;)
Anyway - en bild på mina goosy dun får avsluta detta inlägget. Nattit på er...aaaa...aaaa...aaaattjooooo.... "Prosit"


Filmer för kalla vinterkvällar

Har leget i sängen fram tills nu och sett på film. Det är i stort sett det enda jag kan tänka mig att göra när jag mår så här. Jag är så totalt genomförkyld, huvud som spränger och hals som sticks. Alvedon, honung, ipren, fotbad avlöser varandra och snart är det dags för dopp i badkar. Men nog om mig.

Jag har sett två filmer som jag kan rekommendera. Det är två dramafilmer och båda var riktigt bra på var sitt sätt.
Den första jag såg hette:


Och den andra:


Lucia



Gnistrande vintervacker, morgonen gryr
Den kommer med uppdraget som seden styr
Framför oss de står med ljus i hand,
i vita skrudar med röda band

Lucia vacker som aldrig förr
knackar på både fönster och dörr
Hennes följe sjunger om stjärnor, tomtar
och drängar
och berör allas hjärtesträngar

När de senare lämnat oss med sina vackra ord
sprids en doft av frid på vår vackra jord
Till seden bjuds glögg, lussebulle och
pepparkaka
till de som vill stanna kvar och låta sig smaka

Och känslan av välbehag både i själen och...
i magen
minner sig kvar under hela Luciadagen.

Skriven av mig och publicerad i SMP måndagen 13 dec 2004

I väntan på Idolfinal

Idag har jag försökt ta dagen som den kommer, men det var inte lätt för det fanns en del "måsten" som jag tog tag i. Har bland annat pysslat med barnen, spelat UNO, städat, tvättat, tränat in texten till Mikrofonkåt (fråga mig inte varför, jag tycker bara den är häftig) varit på Vårdcentralen för att få det konstaterat att båda mina flickor har ett hostigt virus som kan hålla i sig läääänge. Jag är själv på väg in i det. Har riktigt ont i halsen och allmät däven.
Men nu - nu är det äntligen fredag. Hela huset är rent, vi är nybadade och nu sitter vi i soffan, jag och flickorna och väntar på att Niklas ska komma hem med Thai mat. Sedan ska godisskålarna fyllas och intas med kaffet och jag tar mig nog en liten vickevire;). Det är Hotell Kantarell på tv just nu och Marimba, alltså, hennes skratt retar gallfeber på mig. Men jag försöker slå dövöronen till och frossar i stället i senaste numret av CHIC.



Fredagarna är familjekvällar. Jag älskar att pyssla om mina små och göra det mysigt för dom. De ska få äta maten framför tvn och sedan ska brasan tändas och vi ska hejja på våra Idoler. Det kommer att bli så spännande och jag avundas mina vänner som kommer att vara i Globen ikväll och se det live. Häfigt!

Ha en bra kväll alla!


"Mikrofonkåt"


Foto: Suvad Mrkonjic

En låt som gått varm hemma hos oss idag har varit Septembers (Petra Marklund) version av Petters "Mikrofonkåt".
Jag gillar allt med den låten och jag har även spanat in den på YouTube. September har inte bara en ruskigt bra röst utan hon är urläcker att titta på och riktigt cool.
Enligt Expressen så hade låten klickats igång 500 000 gånger på nätet efter bara fyra dagar! Helt otroligt! Men jag är en av klickarna - låten är grymt bra och det går inte att vara still till den.


Närminne = Noll

Igår spelade jag och Matilda Memory. Och det var inte lite kort att hålla reda på. Matilda var suverän, hon plockade par efter par med hennes små fingrar och lade dom på hög. Jag själv var URKASS! Otroligt frustrerande. Så fort ett kort blev vänt så glömde jag bort motivet. Kolla in hennes hög...och min....grrrrr....

RSS 2.0